Energie fotovoltaică

Energie fotovoltaică

    Utilizarea într-un procent tot mai mare de către zona rezidențială și industrială a sistemelor fotovoltaice a dus la o piață tot mai mare de implementare, în Europa a ajuns la 100 GW instalați (sursa goo.gl/XuhcvP) și în România a ajuns la 1.3 GW instalați conform adevarul.ro (sursa goo.gl/BqwfY9).

     In zona rezidențială este o cerere tot mai mare a unei implementări de autoproducție, adică energia produsă să fie și consumată local.

     Pentru a evidenția avantajele utilizării unui sistem fotovoltaic vă prezentăm un studiu de caz cu un sistem fotovoltaic implementat de noi.

Studiu de caz

Sistem fotovoltaic acoperiș 10 kW Sistem de autoconsum și backup pe acumulatori cu gel 19.2 kWh

 

Sistemul de producție fotovoltaică este format din 44 de panouri fotovoltaice AE-Solar 235 W (policristaline) montate pe acoperiș și conectate la un invertor de 10 KW RefuSol. Este integrat un sistem automat de management al energiei ce cuprinde un set de acumulatori cu gel, capacitate 19.2 kWh / 400 AH. Acesta permite acumularea surplusului de energie din sistemul fotovoltaic cât și intervenția în caz de oprire a rețelei.

Casa are consum100% electric:

 • încălzireelectricăînpardoseală
 • centrală 14 KW
 • 2 congelatoare
 • 1 frigider
 • 1 cuptor electric și 1 plităelectrică
 • 1 aparat cu microunde
 • 1 prăjitorpaine
 • 2 radiouri
 • 1 sistem video de supraveghere
 • 1 centralăalarmă
 • 3 TV LED
 • iluminatul tip ECO

imag-1

imag-2

imag-3

Consumul

Consumul anual, peanul 2015 este de 13.237 MW, luând în considerare că toată casa este doar consumatoare de energie electrică.

 

Graficul de mai jos arată consumul din perioada 01.2015-12.2015.

imag-4-consum

PRODUCŢIA

Producerea curentului electric prin sistemul fotovoltaic se face pentru acoperirea consumului anual, pe această perioadă este o producție totală de 11.68 MWh. Sistemula fost dimensionat pentru consumul anual.

Graficul producției arată productivitatea mare din luna iulie, circa 1631.6 kW produși și cea mai mare producție pe zi de 68,8 kW.

imag-5-productie

RaportulConsum/ProducŢie

Din graficul de mai jos se observă consumul din perioada rece a anului este asigurat în mare parte din rețea. Consumul nu este acoperit peste an, dar productivitatea mare a panourilor și energia regenerabilă produsă ajută la reducerea costurilor cu energia electrică. Implementarea unui sistem de autoconsum și management al energieiva fi dovedit prin raportul din anul următor.

imag-6-sistem-fotovoltaic

Sistem de autoconsum și backup

Sistemul este foarte răspândit datorită eficienței oferite și reducerilor de cost efective. Această soluție permite gestionarea în timp real a producției de energie și a consumului în casă astfel încât raportul de consum să tindă către zero. De la implementare este gestionat 1.07 MW prin baterie în condițiile în care era setat un program de încărcare /descărcare la 35 % din valoarea acumulatorului. În caz de avarie sau încetare a rețelei, sistemul automat se declanșează și cuplează consumul casei doar pe acumulatori. În funcție de consum se poate asigura o independență de până la 2 zile a energiei electrice. Datorită numărului mare de cicluri de încărcare / descărcare garantate de accumulator, această soluție  asigură independența față de rețea, un consum mai mare al producției proprii de energie electrică din sistemul fotovoltaic.

imag-7

imag-8