Sistem CELLCUBE

Sistem cellcube

Sistem avansat de autoconsum VRFB si productie fotovoltaica de 26 kWp

In cadrul unui proiect la Cluj Napoca am avut prilejul de oferi o solutie completa pentru acoperire a consumul de energie electrica prin productie fotovoltaica de 26 kWp si o componenta de autoconsum compusa din acumulatori cu Vanadium Redox Flow Battery  (VRFB ) si integrat un sistem de management al energiei.

 

Productia de energie electrica este compusa dintr-un sistem de 26 kWp cu panouri policristaline de 250 W de inalta performanta, produse in Germania.

 

Invertorul de 25 kW  are integrat componenta Speedwire pentru monitorizarea online a productiei instante, a istoricului de productie si alte date necesare analizei eficientei.

 

Pozitionarea pe un sistem de aluminiu special pentru structurile fotovoltaice, cu inclinare 30 grade si pozitionare pe axa Sud-SudVest asigura ocuparea eficienta a terasei cladirii si eliminarea spatiilor nefolosite si un sistem de umbrire minimal pentru ratia de suprafata si necesarul de panouri, 104 de bucati.

 

Adevarata inovare apare prin sistemul de acumulatori cu tehnologia Vanadium Redox Flow Battery  (VRFB ) care asigura la nivel de Romania al doilea proiect implementat cu aceasta tehnologie, si primul proiect din Romania cu noua clasa de acumulatori cu electrolit lichid.

 

cellcube-cluj

Pentru a scoate in evidenta avantajele si performanta acestui sistem de acumulatori trebuie prima data expuse datele tehnice principale:

 

• Numar de cicluri incarcare descarcare: minimum 20.000

 

• Capacitate de incarcare: minimum 40 kWh;

 

• Putere nominala maxima continua de incarcare:   minimum 10kW;

 

• Putere nominala maxima continua de descarcare pentru un ciclu de 10 ore: minimum 10kW;

 

• Capacitate utilizabila (la 80% descarcare):  minimum 32 kWh;

 

cellcube-cluj-2

• Timp de descărcare planificat: minimum 4 ore, la o putere de 8 kW;

 

• Putere pierduta prin autodescarcare in regim “shut down”:  maximum 1%;

 

• Putere pierduta prin autodescarcare in regim “hot stand-by”:  maximum 0,15 kW;

 

• Grad de descarcare maxim posibil fara deteriorarea bateriei: 100%;

 

• Eficienta globala: pina la 85%;

 

• Scadere a capacitatii cu numarul de cicluri: 0;

 

• Clasa de protectie electrica: IP 54;

 

• Conditii de functionare: domeniul temperaturii ambiante (-20 … +40)0C sau mai larg pentru a permite amplasarea in exteriorul cladirii;

 

• Durata de viata:  minimum 10 ani, cu posibilitate de reparatie capitala si refolosire.

 

 

cellcube-cluj-3

Sistemul integrat de incarcare descarcare este automatizat de instalarea unor Smart Meters pe partea de consum – productie pentru a maximiza folosirea acumulatorilor si a productiei de fotovoltaic.

 

Componenta de backup este asigurata printr-un sistem de tip insula care intervine automat in cazul intreruperii retelei de energie electrica. Astfel, consumatorii conectati la sistem sunt activi pe toata perioada intreruperea curentului electric si este mentinut in functie de productia de fotovoltaic si consumul total; se poate asigura o perioada lunga de timp independenta fata de retea.

 

Aceasta solutie va reprezenta un pas major in acoperirea necesarului de energie si backup pentru consumatorii de dimensiuni mari, pentru asigurarea unei tehnologii de lunga durata pentru stocarea energiei in surplus din sistemele fotovoltaice cat si automatizarea procesului de gestionare inteligenta a energiei consumate.

CellCube FB 250-1000 Romania Solar Eco Systems

alte referințe